fbpx
hotel Neviastata

ОПОЗНАЙ РОДОПИТЕ

ОПОЗНАЙ РОДОПИТЕ

КУЛА „СНЕЖАНКА“

Телевизионната кула Снежанка е един от символите на Пампорово и Родопите. Височината на кулата е 156м., разполага с панорамна тераса, от която се разкрива 360 градусова гледка.

НАБЛЮДАТЕЛНИЦА „ТРИ ПЛАНИНИ“

Изградена през 2017 г., само на 400 м. от кулата Снежанка, наблюдателница „Три планини“ за кратко се превърна в любимо място на туристите в к.к. Пампорово. От масивната дървена платформа се виждат в цялост планинските масиви на Родопите, Рила и Пирин.

ОРФЕЕВИ СКАЛИ И НАБЛЮДАТЕЛНИЦА „ПЕРЕЛИК“

Орфееви скали е един от емблематичните туристически обекта в непосредствена близост до центъра на к.к. Пампорово и кулата Снежанка. До скалния масив стига обозначен туристически маршрут, а от ръба на скалите се вижда красотата на Родопа планина. По пътя за Орфееви скали може да се посети новоизградената наблюдателна платформа.

СМОЛЯНСКИ ЕЗЕРА

Смолянските езера са разположени над град Смолян, в подножието на връх Снежанка и Орфеевите скали. В далечното минало те са били 20 на брой, но днес са останали 9. Въпреки това, местността привлича туристите с уникални гледки и множество места за отдих. До Смолянските езера може да се достигне с преход или посредством двуседалков лифт (лифт №4).

МЕЧИ ЧАЛ

Връх Мечи чал е разположен над град Чепеларе на 1872м н.в. и отстои на 8км. от к.к. Пампорово. До него лесно може да се достигне с преход или със седалков лифт. Тук се намира и една от най-дългите ски-писти в България. На върха е изграден параклис и множество зони за отдих, пикник и забавление.

РОЖЕНСКИ ПОЛЯНИ

Намират се в близост до връх Рожен (1436м.). На Роженските поляни се провеждат традиционни фолклорни събори. В близост е Националната астрономическа обсерватория.

МЕСТНОСТ „КАРТОЛА“

Местност „Картола“ се намира на 5км. от село Момчиловци и е в непосредствена близост до хижа Момчил юнак. В района има няколко естествени езера и се откриват невероятни гледки към Перелишко-Мурсалския дял на Родопа планина. Последните години в местността успешно се развиват зимните спортове. През летните месеци може да се практикува колоездене, катерене по изкуствена стена, пейнтбол, мотокрос и други.

ЕКОПЪТЕКА „КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ“ И РЕЗЕРВАТ СОСКОВЧЕТО

Екопътеката е изградена в буферната зона на резерват „Сосковчето”. Дълга е около 6км. и разкрива природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. Изминава се за около 4ч. и води към всеки един от водопадите. Туристическият маршрут преминава през внушителни и запомнящи се природни феномени.

ВРЪХ ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК И КЪЩАТА НА МЕЧКИТЕ

Голям Перелик (2191 м.) е най-високият връх в Родопите. До подножието му може да се стигне от хижа Перелик за около 1 час. Разходката достига до “Къщата на мечките”, където се провежда ежегодния джаз фестивал.

ВРЪХ ОРФЕЙ (ШИЛЕСТА ЧУКА)

Връх Орфей е вторият по големина връх в Родопите – известен в годините като Шилеста чука. Висок е 2188м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *